Genel Teknoloji Lga 1150 soket sistem için düşük bütçeli sistem yükseltme tavsiyesi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan vysldvr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Genel Teknoloji

vysldvr

Yeni Üye
21 Eyl 2024
10
3
3
Aciliyet Derecesi
3.00 yıldız
Örnek Alan Seçimi
  1. Evet
Selamun aleyküm abi ve kardeşlerim.
Benim sisteme başta ssd takılmak üzere galiba yükseltme yapma zamanı geldi de sizlerin fikirlerine danışmak istedim. Çok bilgisayar kullanan veya oyun oynayan biri değilim ama steam pubg veya emulatörde sorun yaşamak istemiyorum birden fazla program çalışınca kasma yapsın istemiyorum bazen de grafikli oyun oynuyorum assasin, tomb raider vb bunlarda çok sorun yaşamadım ama ileride de yaşamak istemem. Velhasılı varsa uygun fp tavsiyeleriniz dinlemek isterim. Teşekkürler.

Sistemim;
Pentium g4600
Gtx 1050 ti ex oc
Asrock h110m dgs
8 gb 2133 hz ram
400w power
1 tb hdd (ssd yok)

Aleyküm Selam. Dostum sistem bileşenlerine bakınca sistemin de bahsettiğin oyunları oynayabilmen için birden fazla şey yükseltmen gerekiyor. İşlemci ram ve ssd yükseltmesi ile beraber bilgisayarınız ortalama bir seviyeye gelebilir. Bütçe belirtirseniz daha rahat yardımcı olabiliriz.

• Like
Tepkiler: vysldvr ve KaanEL
Aleyküm selam.
Başta bütçenizi öğrenmemiz gerekiyor. Bütçenize göre 2 çekirdekli olan bu işlemcinizi ya aynı soketten i5 7.nesil bir işlemciye veya AM4'e geçireceğiz. Birden fazla program açıkken kasmasında temel sebeplerinden biri 2 çekirdekli olması işlemcinizin.

Sonrasında ram'i arttırmamız gerekiyor. Gene bütçenize göre ya aynısından bir tane bulacağız veya elinizdekini satıp, yeni 2 tane set halinde ram alacaksınız.

Assassin's Creed ve Tomb Raider olarak ne oynuyorsunuz bilmiyorum ama ekran kartı son çıkan bu markaların oyunlarında bile işinizi görür. Hemde işlemci değişimi ile performansınız dahada artacaktır.

Güç kaynağıda düzgün bir model ise değiştirmemize gerek yok.

SSD olarak ise alabileceğiniz en ucuz eli yüzü düzgün model: https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-...6gas350-1-2-5-sata-3-0-fiyati,1853614137.html

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinize katılıyorum ancak önerilen ssd gibi fiyat performans olan ürünleri tavsiye edebilirseniz benim için çok faydalı olacaktır çünkü bütçem şu an epey kısıtlı ancak yine de tavsiye edeceğiniz parçaları takip edip uygun vakitte almayı planlıyorum. İşlemci olarak intelde kalmak anakart ücretiyle uğraşmamak açısından daha makul gibi ram konusunda ne yapacağımı bilemedim aslında ikili satılanlar birbiriylr uyumlu mu oluyor acaba yoksa herhangi iki farklı ram takılırsa da aynı mı olur? ( bütçe konusunda ise kararsızım dediğim gibi fp parçalar hangileri önce bunları öğrenmem gerek uzun zamandır piyasayı takip edemiyorum)

• Like
Tepkiler: KaanEL
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinize katılıyorum ancak önerilen ssd gibi fiyat performans olan ürünleri tavsiye edebilirseniz benim için çok faydalı olacaktır çünkü bütçem şu an epey kısıtlı ancak yine de tavsiye edeceğiniz parçaları takip edip uygun vakitte almayı planlıyorum. İşlemci olarak intelde kalmak anakart ücretiyle uğraşmamak açısından daha makul gibi ram konusunda ne yapacağımı bilemedim aslında ikili satılanlar birbiriylr uyumlu mu oluyor acaba yoksa herhangi iki farklı ram takılırsa da aynı mı olur? ( bütçe konusunda ise kararsızım dediğim gibi fp parçalar hangileri önce bunları öğrenmem gerek uzun zamandır piyasayı takip edemiyorum)
Rica ederim.
Öncelikle Ram'i başka yerden 1 tane alıp takma imkanınızda var ama aynı "MHZ ve CL" değerine sahip olması lazım. Normalde bu şekilde rahatlıkla çalışır ama bazen sorunlar oluştuğunu iddia edenler çıkıyor. Piyasada 2133Mhz Ram de çok yok, olanlarda soğutmasızlar. Bütçeniz yetiyorsa direk 2x8 kit alıp 2133mhz'e sabitleyip kullanabilirsiniz, ileride anakart değiştirdiğiniz zamanda 3200mhz olarak kullanırsınız. Ama 1500TL tutmakta.

İşlemci olarak ise sıfır almanız çok zor. Eski bir soket olduğu için 2.el daha mantıklı olur. 1000-1500 civarına i5 7500 veya 7600 oluyor çoğunlukla. Ama size i7 6700 veya i7 7700'ü kovalamanızı tavsiye edebilirim. i5'e göre 4 yerine 8 tane sanal çekirdekleri var. Bu da daha iyi çoklu işlem performansı. Genede 7500 ile 7600 oyun anlamında gayet performansınızı arttırır, aralarında güzel bir oyun performans farkı var genede. En iyi hangisini bulabiliyorsanız onu tercih edin.
i3'ten uzak durun ayrıca, 2 çekirdekliler çünkü. 6.nesil i5'leride pek tavsiye etmem.

Rica ederim.
Öncelikle Ram'i başka yerden 1 tane alıp takma imkanınızda var ama aynı "MHZ ve CL" değerine sahip olması lazım. Normalde bu şekilde rahatlıkla çalışır ama bazen sorunlar oluştuğunu iddia edenler çıkıyor. Piyasada 2133Mhz Ram de çok yok, olanlarda soğutmasızlar. Bütçeniz yetiyorsa direk 2x8 kit alıp 2133mhz'e sabitleyip kullanabilirsiniz, ileride anakart değiştirdiğiniz zamanda 3200mhz olarak kullanırsınız. Ama 1500TL tutmakta.

İşlemci olarak ise sıfır almanız çok zor. Eski bir soket olduğu için 2.el daha mantıklı olur. 1000-1500 civarına i5 7500 veya 7600 oluyor çoğunlukla. Ama size i7 6700 veya i7 7700'ü kovalamanızı tavsiye edebilirim. i5'e göre 4 yerine 8 tane sanal çekirdekleri var. Bu da daha iyi çoklu işlem performansı. Genede 7500 ile 7600 oyun anlamında gayet performansınızı arttırır, aralarında güzel bir oyun performans farkı var genede. En iyi hangisini bulabiliyorsanız onu tercih edin.
i3'ten uzak durun ayrıca, 2 çekirdekliler çünkü. 6.nesil i5'leride pek tavsiye etmem.
Bana tam olarak böyle tavsiyeler lazımdı çok teşekkür ederim

Tekrar slamun aleyküm arkadaşlar. Kaç zamandır araştırıyorum bu süreçte sadece m2 ssd alıp dönüştürücüyle beraber bilgisayarımı biraz olsun toparladım ancak şuan hala steam pubg oynayamıyorum galiba sebebi yüzde yüz çalışan ama yetersiz kalan işlemcim. Yani evet i7 7700 güzel duruyor ama benzer fiyata amd tarafında 32 mb L3 önbelleğiyle r5 3600 duruyor zorlarsam belki 5600 var ama hangisi daha uyumlu olur ki gtx 1050 ti ekran kartıyla bilemiyorum bir de tabi anakart boyutu var onun da m2 destekli olması lazım ki ssd'den tam performans sağlayabileyim

Tekrar slamun aleyküm arkadaşlar. Kaç zamandır araştırıyorum bu süreçte sadece m2 ssd alıp dönüştürücüyle beraber bilgisayarımı biraz olsun toparladım ancak şuan hala steam pubg oynayamıyorum galiba sebebi yüzde yüz çalışan ama yetersiz kalan işlemcim. Yani evet i7 7700 güzel duruyor ama benzer fiyata amd tarafında 32 mb L3 önbelleğiyle r5 3600 duruyor zorlarsam belki 5600 var ama hangisi daha uyumlu olur ki gtx 1050 ti ekran kartıyla bilemiyorum bir de tabi anakart boyutu var onun da m2 destekli olması lazım ki ssd'den tam performans sağlayabileyim
AM4'e yetecek bütçeniz varsa geçmeniz mantıklı olur. GTX 1050 TI o iki işlemciye görede güçsüz bir kart olduğu için hiçbir sıkıntı çıkmaz. R5 3600'ü RTX 3060'a kadar, 5600'ü ise 4070'e kadar gücü yeter. (OC ile dahada arttırılabilir.)

Anakart olarak A320 serisi almadığınız sürece tüm AM4'ler M2 desteğine sahip oluyor çoğunlukla. M2 destekli A320'de var ama şahsen bütçeniz varsa B450 serisi öneririm. Asus B450M K2 en çok tercih edilenlerden.

şimdi de fp videolardaki i3 13100f veya 12100f işlemcilerin performansları kafa karıştırıcı oldu ryzen 5 3600 ile karşılaştırınca sizce hangisi veya bu fiyat bandında daha makul olanı varsa tavsiyeniz dinlerim çünkü artık çok sıkıldım araştırmaktan

şimdi de fp videolardaki i3 13100f veya 12100f işlemcilerin performansları kafa karıştırıcı oldu ryzen 5 3600 ile karşılaştırınca sizce hangisi veya bu fiyat bandında daha makul olanı varsa tavsiyeniz dinlerim çünkü artık çok sıkıldım araştırmaktan
12100F ile 13100F oyun performansı olarak 3600'den iyi ama 4 çekirdekli olduğu için bazı oyunlarda hemen hemen aynılar. Genede soket olarak pek tavsiye etmiyorum. Yeni işlemci gelmiyor ve 13. ile 14. nesiller sorunlu çıktılar, ama düzeldilermi bilmiyorum tam olarak.

Am4 içinde ölü soket diyebiliriz ama halada yeni işlemcilerde geliyor ve Overclock yapabiliyorsunuz. Intel'e nazaranda önbellekleri daha büyük olduğu için bazı oyunlarda performans farkı oluşabiliyor. Fiyatlarıda çok daha uygun oluyor güncelliyeceğiniz zaman. Genede R5 3600 içinde sıfır fiyat pek önermem. 2.el 1500TL'ye filan düştüğü oluyor. 2.el piyasası çok hareketli bir soket.

• Like
Tepkiler: vysldvr