Genel Teknoloji Yeni Amd DDR5 Sistem Topluyorum Fikirleriniz ve Yardım

Genel Teknoloji

HaydarArmagan

Yeni Üye
12 Ocak 2025
5
2
3
31
Aciliyet Derecesi
3.00 yıldız
Örnek Alan Seçimi
  1. Evet
Merhaba arkadaşlar forum da yeniyim ilk konum , kafamı kurcalayan bir kaç durum var fikirleriniz ve yardımlarınızı bekliyorum.
Anakart : MSI Pro X870-P Wifi 8200mhz AM5 DDR5 Wifi 7
İşlemci : AMD Ryzen 7 9700X
Ram : Patriot Viper Venom DDR5 32GB(2X16) 7000Mhz Cl32

-İşlemciyi seçmemim sebebi güncel bir işlemci istiyordum iyi performanslı ve az ısınan 65w çıktı ilk olarak sonra güncelleme ile 105w olarak kullanılabilir yaptılar ve performansıda 9800X3D ile çok yakın indirimde uygun fiyata yakaladım.
-Anakartı seçmemin sebebi öncelikle x870 çipseti ve Wifi 7 olmasını istedim ve tam anlamıyla Zen5 işlemci ile sorunsuz performans almak için en uygun fiyata bu vardı.

Şimdi asıl sorum RAM için. Arkadaşıma topladığımız Intel sistemde 7200 MHz 34 Cl ram ile XMP açarak hiçbir sorun yaşamadan gayet stabil bir şekilde kullanıyor bir çok kez test yaptık. Şimdi asıl olay AMD sistemler için DDR5 Ram problemlerinin çok yoğun olduğunu okuyorum okadar çok detay var ki. Nerede gördüysem herkes AMD sistemlerde DDR5 Ram sweetspot yani en uyumlu 6000Mhz Max 6400 Mhz Ram seçilmesinden bahsediyor daha stabil ve kararlı çalışıyormuş. Abi o zaman firmalar neden 7000 MHz - 8000 MHz Ram' ler ve 8200+ MHz anakartlar üretiyorlar ?. Benim tercih ettiğim RAM çok araştırdım en az gecikme ile fiyat performans olarak gördüğüm Patriotun yukarıda bahsettiğim 7000 MHz 32 CL olanı hem fiyatı uygun hem de FWL yani gecikme değeri 9.14 ns alabileceğin en iyi değer 6400 MHz CL30 olanlardan bile daha hızlı olduğu değerleri görünmekte. Şimdi ben yeni çıkacak olan ekran kartlarını beklediğim için ekran kartı almadım henüz doğal olarakta sistemi toplayıp deneme fırsatım olmadı şuan duruyor. Patriotun sitesinde aldığım Ram için X.M.P Ready yazıyor EXPO göremedim Anakartımın sitesinde de uyumlu RAM ler kısmında elimdeki RAM seri no ile arattırdığımda göremiyorum. Bir kaç kişiye sordum anakartın sitesindeki uyumlu RAM listesinde olmasada elindeki ram sisteminde çalışmayacak anlamına gelmez o uyumlu RAM listesi firma tarafından denenip onay alan Ram lerin listesi diyor. Kimiside çalışsada 7000 MHz alamayacaksın yada stabil çalışmayacak demekte. Yav işin piri bir arkadaş beni aydınlatabilir mi geri iade de edemiyorum bahanem yok yani iade etmeye deneme fırsatım da olmadı. Yıl 2025 olmuş AMD hala bu ram olayını çözemedi mi yani bu 8000 üzeri hızda anakartlar neden üretiliyor 7600 üzeri ramlar neden satılmakta ?

Merhaba arkadaşlar forum da yeniyim ilk konum , kafamı kurcalayan bir kaç durum var fikirleriniz ve yardımlarınızı bekliyorum.

-İşlemciyi seçmemim sebebi güncel bir işlemci istiyordum iyi performanslı ve az ısınan 65w çıktı ilk olarak sonra güncelleme ile 105w olarak kullanılabilir yaptılar ve performansıda 9800X3D ile çok yakın indirimde uygun fiyata yakaladım.
-Anakartı seçmemin sebebi öncelikle x870 çipseti ve Wifi 7 olmasını istedim ve tam anlamıyla Zen5 işlemci ile sorunsuz performans almak için en uygun fiyata bu vardı.

Şimdi asıl sorum RAM için. Arkadaşıma topladığımız Intel sistemde 7200 MHz 34 Cl ram ile XMP açarak hiçbir sorun yaşamadan gayet stabil bir şekilde kullanıyor bir çok kez test yaptık. Şimdi asıl olay AMD sistemler için DDR5 Ram problemlerinin çok yoğun olduğunu okuyorum okadar çok detay var ki. Nerede gördüysem herkes AMD sistemlerde DDR5 Ram sweetspot yani en uyumlu 6000Mhz Max 6400 Mhz Ram seçilmesinden bahsediyor daha stabil ve kararlı çalışıyormuş. Abi o zaman firmalar neden 7000 MHz - 8000 MHz Ram' ler ve 8200+ MHz anakartlar üretiyorlar ?. Benim tercih ettiğim RAM çok araştırdım en az gecikme ile fiyat performans olarak gördüğüm Patriotun yukarıda bahsettiğim 7000 MHz 32 CL olanı hem fiyatı uygun hem de FWL yani gecikme değeri 9.14 ns alabileceğin en iyi değer 6400 MHz CL30 olanlardan bile daha hızlı olduğu değerleri görünmekte. Şimdi ben yeni çıkacak olan ekran kartlarını beklediğim için ekran kartı almadım henüz doğal olarakta sistemi toplayıp deneme fırsatım olmadı şuan duruyor. Patriotun sitesinde aldığım Ram için X.M.P Ready yazıyor EXPO göremedim Anakartımın sitesinde de uyumlu RAM ler kısmında elimdeki RAM seri no ile arattırdığımda göremiyorum. Bir kaç kişiye sordum anakartın sitesindeki uyumlu RAM listesinde olmasada elindeki ram sisteminde çalışmayacak anlamına gelmez o uyumlu RAM listesi firma tarafından denenip onay alan Ram lerin listesi diyor. Kimiside çalışsada 7000 MHz alamayacaksın yada stabil çalışmayacak demekte. Yav işin piri bir arkadaş beni aydınlatabilir mi geri iade de edemiyorum bahanem yok yani iade etmeye deneme fırsatım da olmadı. Yıl 2025 olmuş AMD hala bu ram olayını çözemedi mi yani bu 8000 üzeri hızda anakartlar neden üretiliyor 7600 üzeri ramlar neden satılmakta ?
Amd sistemlerdeki problemlerin büyük bir kısmı expo ile alakalı. Bunu muhtemelen okumuşsunuzdur. Xmp düzgün bir ayarla kullanıldığında çok daha stabil bir sonuç alınabilir. Ayrıca patriot’un kendi sitesinde halihazırda yer alan bilgiye göre aldığınız ram expo’ya uyumlu.

-Amd geçen senenin ilk yarısının sonuna doğru sistemlerde yaşanan bellek problemlerini belleklerin expo’ya uyumlu bellekler olmamasına bağlamıştı.-

İkimci nokta: Evet aldığınız ram anakartın web sitesinde bulunmuyor olabilir lakin sisteminizde çalışması için ddr 5 olması bile yeterli. Sitedeki bellek modelleri üreticinin testini yapıp kullanıcıya; “al kardeşim, ben bu modülleri denedim bunlarda sıkıntı yok.” dediği bellek modülleridir. Yani aldığınız bellekler sistemşnizde çalışacak.

Aldığınız bellekleri de tam frekansında kullanabilirsiniz. Her ne kadar 6000-6400mhz gibi hızlarda gerçekten de daha stabil çalışsa da bellek kitleriniz 7000mhz desteklediği için problem olmayacaktır, ki zaten belleklerinizin fabrika frekansı bu.

Kafanıza takılan neden bu kadar yüksek hızlara sahip anakart üretiliyor sorusuna gelirsek: bu hızlar ürünün desteklediği maksimum hızları ifade eder. Yani 8200mhz bir bellek kiti alıp taktığınızda bunu anakartın stabil çalıştırabileceğini ifade eder. Elbette oc ile de bu hızlara çıkılabilir lakin ben am5 sistemlerde tavsiye etmiyorum.

Özetle; aldığınız ram’i gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Hiç bir problem olacağını zannetmiyorum. Ayrıca alacağınız ekran kartı için de rtx 5070 - 5070ti gibi kartları düşünüyorsanız ben 5070’in minimum 30.000₺ belki 35.000₺ seviyesinde olacağını, 5070ti’ın ise minimum 42.000-43.000₺ seviyesinde olacağını tahmin ediyorum. Ona göre de bir tercih yapabilir, bütçenizi hazırlayabilirsiniz.

@KaanEL hocam sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

En başta söyleyeyim: Sistemi oyun için almadıysanız R7 9700X, 9800X3D'yi pek aratmıyacak performans veriyor, cidden işinize yarar ama oyun için aldıysanız aralarında uçurum bir performans farkı olduğu belirtiyim. 3D varyantların getirdiği "L3 önbellek" kapasitesi sebebi ile.

Ram konusunda ise üzerinden birkaç yıl geçti, bizzat gördüğüm durum yok ama düzelmiştir diye umuyorum yeni anakartlar ve işlemciler ile. Son sürüm BIOS güncellemesi ile klasik XMP ile denersiniz, olmadığı manuel ayar ile uğraşabilirsiniz veya direk 6000 mHz gibi hızlarda kullanırsınız. Çalışmaması konusunda hiçbir kaygınız olmasın.
Tabi dediğiniz gibi "Ozaman neden 8000 mHz çıkıyor?" sorusunda ise normalde destekli olmaları gerekiyor ama her yeni soket çıkışında belli sorunlar oluşuyor ve düzeltmeleri uzun/kısa sürebiliyor. Düzelttiklerinin garantisini veremem.
İstiyorsanız iade etmeyin ve kendiniz deneyin, en kötü düşük hızda kullanırsınız.
İstiyorsanızda direk iade edip, düşük hız alın.

Şuan düzelmemiş olsa bile ileride güncellemeler ile düzelecektir illaki. Şuan sorunsuz çalışıyorda olabilir, net birşey diyemem.

• Like
Tepkiler: HaydarArmagan
@Muhammed Hamza Bayık @KaanEL Değerli yorumlarınız ve bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim , RAM konusunda kafamdaki tereddütleri gidermede yardımcı oldunuz. Tabi nihai sonucu takıp kullandığımda göreceğiz sanıyorum.
Sistemi oyun maksatlı topluyorum, 9700X oyun konusunda 9800X3D ile kıyas yapmak olmaz tabikide haklısınız fakat fiyat performans açısından iyi bir işlemci seçtiğimi düşünüyorum monitörüm 2k çözünürlükte. Ekran kartı içinde RTX 5070 lansman fiyatı 26.xxx TL olarak görünüyor üstüne çıkarsa bütçemi aşacak . AMD 9070XT veya 9070 alabilirim , saf kart gücü taraftarıyım CS2 , Valorant veya Single Player hikayeli oyunlar oynamıyorum o yüzden DLSS benim için pek bir şey ifade etmiyor.
MMORPG gibi Multiplayer açık dünya oyunlar oynamaktayım. Diğer sistem bileşenleri de aşağıda paylaşıyorum

-İşlemci Soğutucu : Lian Li Galahad II Performance 360MM
-Güç Kaynağı : Corsair 750W Gen5 80 Gold Tam Modüler
-SSD : Kingston Renegade 1TB
-Kasa : Lian Li Lancool 207 Beyaz

Tüm bu bileşenler ile Ekran kartı da bahsettiğim modeller den birisi olursa 1440p (2k) çözünürlükte 90+ FPS yakalarım sanırım. Bu arada oyunlarda grafiklerde Ultra ayarlar aşağısında tercih etmiyorum :))

• Like
Tepkiler: KaanEL
@Muhammed Hamza Bayık @KaanEL Değerli yorumlarınız ve bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim , RAM konusunda kafamdaki tereddütleri gidermede yardımcı oldunuz. Tabi nihai sonucu takıp kullandığımda göreceğiz sanıyorum.
Sistemi oyun maksatlı topluyorum, 9700X oyun konusunda 9800X3D ile kıyas yapmak olmaz tabikide haklısınız fakat fiyat performans açısından iyi bir işlemci seçtiğimi düşünüyorum monitörüm 2k çözünürlükte. Ekran kartı içinde RTX 5070 lansman fiyatı 26.xxx TL olarak görünüyor üstüne çıkarsa bütçemi aşacak . AMD 9070XT veya 9070 alabilirim , saf kart gücü taraftarıyım CS2 , Valorant veya Single Player hikayeli oyunlar oynamıyorum o yüzden DLSS benim için pek bir şey ifade etmiyor.
MMORPG gibi Multiplayer açık dünya oyunlar oynamaktayım. Diğer sistem bileşenleri de aşağıda paylaşıyorum

-İşlemci Soğutucu : Lian Li Galahad II Performance 360MM
-Güç Kaynağı : Corsair 750W Gen5 80 Gold Tam Modüler
-SSD : Kingston Renegade 1TB
-Kasa : Lian Li Lancool 207 Beyaz

Tüm bu bileşenler ile Ekran kartı da bahsettiğim modeller den birisi olursa 1440p (2k) çözünürlükte 90+ FPS yakalarım sanırım. Bu arada oyunlarda grafiklerde Ultra ayarlar aşağısında tercih etmiyorum :))
Rica ederim.
Çıkacak 5070 veya 9070 serilerini rahatlıkla besleyeceğini düşünüyorum, tabi test videoları/kullanım sonuçları çıkmadan birşey söylemek çok doğru olmaz ama şahsen şüphem yok. Normalde "Sadece Ultra" tercihi sizi hızlıca üzebilir, malum oyunların optimizasyon sorunları ve bazı grafik ayarlarının hiçbir görüntü farkı oluşturmadığı halde çok fazla FPS tüketmeleri yüzünden ama Mmorpg oyunlar bu konuda okadar kötü değiller. Malum pazarlamalar için optimizasyon ve sistem dostu olmaları şart.
Genede şahsi tavsiyem her ayarı Ultra yapmayın, sadece "Ultra" yazısı için 10-20FPS kaybettiğiniz çok oyun var.

Diğer bileşenlerinizde gayet güzel, güle güle kullanın umarım.

Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Son bir sorum daha olacak.
Şuan ekran kartı hariç sistemim kuruluma hazır durumda , İşlemci APU olmadığı için dahili grafiği yok lakin Radeon Graphics diye birşey görüyorum özelliklerinde anakartta da DPI ve HDMI girişi var. Bu şekilde sistemi bağlasam Bios ekranını veya masaüstü görebilir miyim peki. Ekran Kartı takmak zorunda mıyım yoksa.

Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Son bir sorum daha olacak.
Şuan ekran kartı hariç sistemim kuruluma hazır durumda , İşlemci APU olmadığı için dahili grafiği yok lakin Radeon Graphics diye birşey görüyorum özelliklerinde anakartta da DPI ve HDMI girişi var. Bu şekilde sistemi bağlasam Bios ekranını veya masaüstü görebilir miyim peki. Ekran Kartı takmak zorunda mıyım yoksa.
Anakart apu işlemcileri desteklediği için bu görüntü çıkışları bulunuyor, fakat işlemcide grafik birimi olmayınca chipset çalışmıyor. Yani görüntü alamazsınız. Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi ben 5070 için en az 30.000₺ gibi bir fiyat bekliyorum, şu an en ucuz 4070 24.000₺ civarında bulunuyor. Özellikle asus gibi markaların dual modelleri vs 26.000₺ gibi rakamlara hayal olduğunu düşünüyorum. 9000 serisinin ise lansmanının ben en erken ilk çeyrek gibi yapılacağını düşünüyorum onda da asıl sizin düşüneceğiniz kartlar muhtemelen 4.ay gibi tanıtılacaktır.

Birde illa bilgisayarı kullanmak istiyorsanız 2.el makul fiyata rx 470-570 kartlar bulunuyor o sistemde görüntü almaya yeterli olucaktır.

• Like
Tepkiler: HaydarArmagan

Son konular