F/P Sistem Ryzen 7 3700x - RTX 3060 için sistem önerisi.

F/P Sistem

Graveworm

Yeni Üye
12 Nis 2025
11
5
3
Arkadaşlar selamlar. Ilk konumu yanlış kategoriye açmışım, foruma alışma süreci diyelim. :)

Elimde Ryzen 7 3700x işlemci ve RTX 3060 ekran kartı var. Bu ekipmanlara uygun diğer bileşenleri toparlamam gerekiyor. Kasa, PSU lu olursa iyi olur gibime geliyor, ayrı ayrı para vermek daha mı pahalı onu da bilmiyorum.

Yorumlarınızı bekliyorum. @KaanEL @Muhammed Hamza Bayık

Arkadaşlar selamlar. Ilk konumu yanlış kategoriye açmışım, foruma alışma süreci diyelim. :)

Elimde Ryzen 7 3700x işlemci ve RTX 3060 ekran kartı var. Bu ekipmanlara uygun diğer bileşenleri toparlamam gerekiyor. Kasa, PSU lu olursa iyi olur gibime geliyor, ayrı ayrı para vermek daha mı pahalı onu da bilmiyorum.

Hocam sadece işlemci ve ekran kartı mı var? Eğer ki o şekildeyse ona göre öneride bulunalım.

• Love
Tepkiler: Graveworm

En önemli şey hocam bütçe. Bütçeniz nedir?
Kasa ile PSU ayrı olması daha mantıklı ayrıca hocam. Kasanın yanında verdiklerinin kalitelerini seçme imkanınız olmuyor ve MSI gibi firmalar en ucuz PSU'larını dayattıkları çok oluyor.

En önemli şey hocam bütçe. Bütçeniz nedir?
Kasa ile PSU ayrı olması daha mantıklı ayrıca hocam. Kasanın yanında verdiklerinin kalitelerini seçme imkanınız olmuyor ve MSI gibi firmalar en ucuz PSU'larını dayattıkları çok oluyor.

Bütçe çok fazla değil ne yazık ki. 10k civarında olursa tadından yenmez. Ssd olarak kioxina mı ne var herkes onu tavsiye ediyor f/p ürünü zaten. Anakart kafamı çok kurcalıyor.

10-15 diyelim ona. Kasa+psu olacak anladığım kadarıyla.

• Like
Tepkiler: KaanEL
Bütçe çok fazla değil ne yazık ki. 10k civarında olursa tadından yenmez. Ssd olarak kioxina mı ne var herkes onu tavsiye ediyor f/p ürünü zaten. Anakart kafamı çok kurcalıyor.

10-15 diyelim ona. Kasa+psu olacak anladığım kadarıyla.
Normalde VRM soğutmalı anakart iyi olurdu ama 2025'ten sonra AM4 anakartlar feci sıkıntıda, oyüzden PCIe 4.0 destekli en ucuz B550 iş görür diye düşünüyorum:

-SSD olarak ise 2 tercihiniz var:
Gen 3:

Gen 4:

DRAM'e sahip oldukları için önemli bu 2 modelde. Windows kuracağınız depolamanın DRAM donanımına sahip olması bir artıdır, akıcılığı ve istikrari arttıran bir donanım. Adı üstünde SSD'nin RAM'i.
Aralarında tabi kontrolcü, NAND ve en bariz hız farkı var. Bütçenizin esnekliğine göre ikisinden birini tercih edebilirsiniz.

-RAM ise şahsen ucuz diye bunu almıştım:

32 GB lazım ise bunu tercih edebilirsiniz: (Alternatif 16GB olarakta, eğer Gskill istiyorsanız.)

-PSU olarak ise bunu tercih edebilirsiniz:

Eli yüzü düzgün en ucuz H3-Pro var ama arada 300TL ve 100W bulunuyor, oyüzden 750W önerdim.

Tabi H3-Pro PSU tercih edilecekseniz Kasa+PSU kombini var:

Eğer direk High Power PSU alacaksanız, kasa olarakta tipi hoşunuza giden Corsair 3000D, MSI A100 gibi modelerden birini tercih edebilirsiniz veya daha ucuz bir kasa. Önü delikli/Mesh olduğu sürece pek mahsur görmüyorum şahsen.

Eksik bir donanım yok sanırsam.
En ucuz tercihler ile 9500TL civarı bir miktar tutuyor.
En pahalı tercihler ile 12500TL civarı bir miktar tutuyor.

Peki ben direkt sizin attığınız sistemi alsam darboğaz cart curt yapar mı? Yani memnun eder mi pc beni?

Durumumu şöyle anlatayım, masaüstü bilgisayarım en lise1 de oldu. Lise3 te laptop aldım, 37 yaşına geldim hâlâ laptop kullanıyorum. Yani öyle senin dediğin gibi dram yongası, PCIa falan hiç anlamam. 🤣

Peki ben direkt sizin attığınız sistemi alsam darboğaz cart curt yapar mı? Yani memnun eder mi pc beni?
Hali hazırda Ryzen 7 3700X ile RTX 3060 darboğaz yapmıyorlar. PSU ise sıkıntı yaratmaz ve SSD kullanacağımız içinde çok darboğazlık durum yok, herhangi bir parça için. Memnun eder konusu ise ne yaptığınıza bağlı.

Durumumu şöyle anlatayım, masaüstü bilgisayarım en lise1 de oldu. Lise3 te laptop aldım, 37 yaşına geldim hâlâ laptop kullanıyorum. Yani öyle senin dediğin gibi dram yongası, PCIa falan hiç anlamam. 🤣
Kısaca DRAM hocam, SSD'nin RAM'i. Düz RAM. SSD'nin daha kararlı ve sağlıklı çalışmasını sağlıyor.

PCIe ise anakartın üstündeki şu kısa ve uzun çubuklar oluyor:
1744483780114.png
Bunlarında sürümleri var: 3.0, 4.0 filan. Bazı ekran kartları 3.0 olanları beğenmiyor, oyüzden performans kaybı yaşatabiliyor.
Sonuçta aralarında hız farkı var, bu sürümler arasında.

Olay kısaca bu.

Hali hazırda Ryzen 7 3700X ile RTX 3060 darboğaz yapmıyorlar. PSU ise sıkıntı yaratmaz ve SSD kullanacağımız içinde çok darboğazlık durum yok, herhangi bir parça için. Memnun eder konusu ise ne yaptığınıza bağlı.

Kısaca DRAM hocam, SSD'nin RAM'i. Düz RAM. SSD'nin daha kararlı ve sağlıklı çalışmasını sağlıyor.

PCIe ise anakartın üstündeki şu kısa ve uzun çubuklar oluyor:
Ekli dosyayı görüntüle 880
Bunlarında sürümleri var: 3.0, 4.0 filan. Bazı ekran kartları 3.0 olanları beğenmiyor, oyüzden performans kaybı yaşatabiliyor.
Sonuçta aralarında hız farkı var, bu sürümler arasında.

Olay kısaca bu.

Adam bir de anlatmış ya. Vallahi ellerine sağlık hocam, teşekkür ediyorum.

• Love
Tepkiler: KaanEL

Hocam, Kaan hocam zaten bütün bileşenleri en iyi şekilde tespit etmiş. Bana çok bir şey kalmamış fakat son sorunuza cevap vereyim. Sistem bileşenleri gayet uyumlu herhangi bir uyumluluk problemi veya darboğaz yaşamazsınız. Önemli olan bu kombinasyonda işlemciniz çoklu çekirdek sayesinde ekran kartınızı yeterince besliyor ve ram yeterli. Tabiki 32gb ram ve vram’li ssd seçerseniz çok daha iyi ve geleceğe dönük olur.

Hocam, Kaan hocam zaten bütün bileşenleri en iyi şekilde tespit etmiş. Bana çok bir şey kalmamış fakat son sorunuza cevap vereyim. Sistem bileşenleri gayet uyumlu herhangi bir uyumluluk problemi veya darboğaz yaşamazsınız. Önemli olan bu kombinasyonda işlemciniz çoklu çekirdek sayesinde ekran kartınızı yeterince besliyor ve ram yeterli. Tabiki 32gb ram ve vram’li ssd seçerseniz çok daha iyi ve geleceğe dönük olur.

Direkt 32'liği aldım zaten. Çok teşekkürler.

Dostlar konudan bağımsız, videolarda gördüğümüz arkadaşımız burada yok mu? Yoksa sizlerden birisi o mu? aahahhahaha. Bir de neden buranın reklamını yapmıyor? Yapmıyorsunuz?

Dostlar konudan bağımsız, videolarda gördüğümüz arkadaşımız burada yok mu? Yoksa sizlerden birisi o mu? aahahhahaha. Bir de neden buranın reklamını yapmıyor? Yapmıyorsunuz?
Forumun, diğer platformların ve Youtube kanalının sahibi FrekansTV'yi kast ediyorsunuz sanırım. Hamza hocamı bilmem ama şahsen hiç tanışmışlığım olmadı, sadece forumda insanlara yardım eden biriyim. Zamanla yönetici azlığından Hamza hocam tarafından moderatör kadrosuna destek olarak alındım.

Alakam hiç yok kısaca, oyüzden reklamda yapmıyorum. Sadece moderatörüm.

Forum sahibi ise videolarında eskiden sık sık FrekansTV Foruma yönlendirme yapardı, ayrıca Discord kanalınada. Güncel videolarında durum nedir bilmiyorum, izlemediğim için.

Hocam Sezer Ağabeyi 3-4 yıldır takip ediyorum ve son 1-1.5 yıldır tanışıyorum. Benim foruma katıldığım zamanlarda kitle az olsa da yine de biraz daha aktifti. Forumu canlandırmak için çeşitli şeyler planladık ve yaptık. Zaten profilimden açtığım konulara bakarsanız az çok görürsünüz. Lakin özellikle Kasım, Aralık gibi başta Sezer Ağabey ve diğer moderatörlerden olan Amet Ağabeyin aktifliği bayağı düştü. Kendileri bazen ayda bir, bazen haftada bir giriyorlar çok belirsiz. Son 1 aydır onlarla iletişim kuramıyorum. Dc kapandığı için başka bir iletişim yöntem de yok.

Reklam noktasında da yönetimdeki haberleşme noktasındaki eksiklikten dolayı hareket edemiyoruz. Ben bir şey sorduğum zaman cevap almam en az 1 hafta civarında sürüyor. Reklamla alakalı projelerim var fakat bu sebepten bir şey yapamıyoruz.

Özetle şu an yönetim kadrosunda bir haberleşme problemi var. Bundan dolayı Forumu geliştiremiyoruz.

Neyse ki Kaan hocam foruma katıldı da burada bir başıma paranoya olmaktan çıktım. Yönetimdeki-forumdaki en aktif üyemiz diyebilirim. Kendisine teşekkür ederim.

Son konular