🔴Çin'in İşletim Sistemi: OpenKylin OS! Adamlar İşlemci Bile Yaptı

ametiste15

Modaratör
Dost
28 Eki 2023
195
174
43
19
🔴Çin'in İlk Açık Kaynak Masaüstü İşletim Sistemi Nasıl? Adamlar İşlemci Bile Yaptı

1000035458.jpg

CANLI YAYINA ULAŞMAK İÇİN!
⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️
OpenKylin OS ve Kylin OS farkı

Kylin V10 SP1: Kapalı kaynak, devlet odaklı, daha eski.

OpenKylin: Açık kaynak, topluluk destekli, daha yeni ve esnek

Kylin V10 SP1, temelde Linux çekirdeğine dayanan bir işletim sistemidir ve açık kaynaklı bileşenler içerir. Ancak, tamamen açık kaynaklı değildir. Kylin OS'un bazı sürümleri, özellikle Çin hükümeti ve askeri kullanımı için geliştirilenler, kapalı kaynaklı bileşenler ve özel yazılımlar içerebilir. Detaylarına siz de bakabilirsiniz. Videoda olabilir demekteyim.

Kylin ve NeoKylin, Çin’in yerli işletim sistemi geliştirme çabalarının iki farklı evresini temsil ediyor.
Kylin daha eski ve ulusal savunma teknolojileri üni. tarafından geliştirilmeye başlandı.
Neokylin ise çok daha yeni ve kullanıcı dostu bir versiyon olarak geliştirildi. Lakin bizi ilgilendiren son versiyon OpenKylin ile ulaşlılabilir halde.

OpenKylin, yaklaşık 4.000 geliştirici, 74 özel ilgi grubu (SIG) ve 271 işletmenin katkılarıyla geliştirilen bir açık kaynak topluluğu projesi diyebiliriz. Çin Ulusal Endüstriyel Bilgi Güvenliği Geliştirme Araştırma Merkezi tarafından destekleniyor

2023 yılında resmi olarak yayınlandı. Amaç ise Çin'in teknoloji bağımsızlığını artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak.

Ubuntu tabanlı bir dağıtım olarak kabul edilse de sıfırdan inşa edildiği iddia ediliyor. Debian ubuntu son olarak da openkylin diye türedi diyenler var. Bazı analizler Ubuntu 22.04 LTS temeline işaret etse de kendi özelleştirmeleri ile bağımsız bir altyapı sunuyor.

X86,ARM ve Risc-v mimarilerini destekleyen geniş bir gama sahip.

UKUI adı verilen windows benzeri bir masaüstü kullanıyor.

OpenKylin 2.0, Intel Meteor Lake işlemcilerindeki nöral işlem birimlerini destekleyen "Kylin AI Assistant" gibi yapay zeka özelliklerini içeriyor.

yerel Linux uygulamalarının yanı sıra Windows ve Android uygulamalarını emülatörler aracılığıyla çalıştırma desteği

Sonuçta
Çin devletinin projeye desteği, bazı kullanıcılar arasında gizlilik ve güvenlik endişelerine yol açabilir

Çin’de devlet kurumları, finans, enerji ve uzay programları gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. Kylin ve NeoKylin, Çin’deki hükümet sektöründe %90 pazar payına sahiptir.

Son konular